Cascara: tea a kávégyümölcsből!

Érdekes íz, az tuti. Kipróbálod?
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

cascara: tea, kávégyümölcsből

Hallottál valahol a kávégyümölcsből készült cascara italról? Netán kóstoltad egy specialty kávézóban, és most elkészítenéd otthon? Segítünk.

Mi az a cascara?

A cascara egy olyan ital, ami kávé szárított gyümölcséből készül. Ha úgy vesszük, egy gyümölcstea, aminek alapanyaga a kávécseresznye. Ez egy afféle kávé-melléktermék. Miután eltávolították a héjat és a gyümölcshúst, hogy a mindenki által kedvelt és kávéként fogyasztott babokhoz hozzáférjenek, kiszárítják azokat is. Így semmi sem veszik kárba!

Milyen az íze?

A cascara íze kellemesen gyümölcsös, egy kis savanykás ízzel megdobva. Ahány oldalon nézzük, annyifajta ízt társítanak hozzá: hibiszkuszt, áfonyát, csipkebogyót, mangót, juharszirupot, ribiszkét…

Nekem elsőre a mazsola jutott eszembe – ha kóstoltad már, kérlek írd meg, Facebookon vagy Instagramon, hogy Te mit éreztél!

Cascara vs tea vs kávé

Bár “kávéból van”, és “teát készítünk belőle”, a három ital között elég nagy különbség van. Állagában és ízében a cascara sokkal közelebb van a teához, mint a kávéhoz. 

Az elkészítés módja is inkább a teára hajaz, bár cold brew is készülhet belőle. A leggyakoribb viszont az, hogy egy szűrőbe helyezik a cascarát, majd azt forró vízzel felöntik, és percekig állni hagyják. Erre egy tökéletes eszköz a french press. Az ízesítése pedig teljes mértékben rajtad múlik! Használj cukrot, édesítőszert, mézet, citromot… vagy idd feketén, ha úgy is ízlik!

A cascara hatásairól kevés érdemi kutatás készült, de antioxidáns tartalma miatt tulajdonítanak neki a teához hasonló jótékony hatásokat.

A cascara koffeintartalma

Az ital koffeintartalma elmarad a kávéétól. Míg egy presszókávé 40-70 mg koffeint tartalmaz, egy filterkávé 80-200 milligrammot, addig egy bögre cascara kb. 25-50 milligram koffeinnel rendelkezik. A cascara koffeintartalma kb. negyede egy filterkávéénak. Tehát kb. azonos egy cséze zöld tea koffeintartalmával.

Cascara recept

Segítünk két cascara recepttel, hogy otthon is el tudd készíteni ezt a nedűt! 

Egy forró cascara

  • Kb. 10 gramm cascarát helyezz a szűrőbe,
  • majd azt 4 dl forró (kb. 95 fokos) szűrt vízzel öntsd fel!
  • Hagyd ázni 4-6 percig.
  • Ízesítsd kedvedre!

Ha túl lágy lett az íze, akkor áztasd tovább, adj hozzá több cascarát, vagy kevesebb vizet.

Ha túl robosztus íze lett, akkor pedig a kevesebb cascara, több víz lesz a megoldás. De 4 percnél kevesebb ideig semmiképp se áztasd!

Cold brew a kávégyümölcsből!

  • Kb. 20 gramm cascarát tegyél a cold brew készítőbe
  • 600 milliliter vizet önts az üvegbe
  • Tedd a hűtőbe
  • Hagyd ázni 24 órán keresztül

Teljesen más ízt kapsz majd, mint egy cold brew kávé esetében!

Még több

Frissen pörkölve

kávépörkölés folyamata

A kávépörkölés folyamata és titkai

Vendégcikk – a tartalom Balázsnak, a Roastopus pörkölőmesterének hála született meg. Érdekes történet arról, hogy milyen módszerrel kerül kedvenc kávénk a csészénkbe.

Shopping Cart