Cold brew kávé készítése: tippek és recept

Egy hűsítő cold brew kávé feldobja a meleg reggeleket, de ha nem akarsz hajnalban kávéfőzéssel foglalkozni, akkor is a Te italod lesz!
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

cold brew kávé recept

Az egyik korábbi cikkben már olvashattátok, hogy hogyan készül akár pár perc alatt egy igazán frissítő nyári jegeskávé. Ott már röviden említettem a hidegen áztatott kávéról, de most szeretnék kicsit bővebben is mesélni róla. Ez a bejegyzés azoknak fog kedvezni, akik nem szeretnének reggel a nagy melegben sokat időzni a napindító kávéjuk elkészítésével, csak kivenni a hűtőből és élvezni a koffeinbombát, amit ez az ital tartalmaz. Igen, a cold brew kávéról van szó 😉

Na de mi is lenne ez pontosan és hogyan készül? Vágjunk bele!

Mi az a cold brew kávé?

A cold brew, vagy magyarul “hidegen áztatott kávé”, ízében egy filterkávéhoz hasonló ital, vagyis annak egy speciális változata. Ami a legnagyobb különbség, hogy amíg a hagyományos filter esetében a kávét forró vízzel öntik le, addig itt a kávé hideg vízben való áztatással történő elkészítéséről van szó. Az eltérő kémiai folyamatok egy sokkal lágyabb ízt eredményeznek. 

A cold brew nem nagy varázslat: egész egyszerűen el kell képzelni egy üvegkancsót tele szűrt vízzel, amibe egy “kosár” segítségével belehelyezzük a durvára őrölt kávét. Majd bedobjuk este a hűtőbe, hagyjuk állni 8-12 órát, és kész is. 

Azt fontos megemlíteni, hogy mivel nagyon sokáig érintkezik a kávé vízzel így a lehető legtöbb koffein tud kiázni belőle, ezért egyszerre 100-150ml fogyasztásánál több nem ajánlott. Koffeintartalma akár másfél-kétszerese is lehet egy hagyományos filterkávé koffeintartalmánál

A cold brew nem jegeskávé

Többször is fültanúja voltam már ilyen beszélgetésnek a barista éveim alatt, hogy ez nem számít jegeskávénak és egy önálló kategóriát alkot. Az biztos, hogy mindenképpen máshogy kell kezelni mint egy jeges lattét, de mivel hivatalosan jégre öntve kell szervírozni az italt, így a vendég azt hiheti, hogy ez egy jegeskávé. 

Fontos kiemelnem, hogy a készítése alatt nem használunk jeget, ezért hivatalosan nem számít jegeskávénak! 

A nitro cold brew

Biztos olvastad már, hogy nitro kávé, de talán a legtöbb halandónak fogalma sincs róla, hogy mi is az. Bevallom őszintén, amikor én is először találkoztam a nitro cold brew kifejezéssel, azt hittem, hogy egy finom barna sört fogok szürcsölgetni de hamar kiderült, hogy nem az. 

A nitro kávé a cold brew nitrogénnel dúsított változata, amit ugyan úgy lehet csapolni mint egy sört, ezáltal a végeredmény is hasonlóan krémes, habos, ízekben nagyon gazdag ital lesz. 

Ha még nem találkoztál vele, vagy eddig nem merted megkóstolni én mindenképpen buzdítalak rá, biztosan nem fogsz csalódni, ha a fekete kávék megszállottja vagy. 

A cold drip

Sokan összekeverik a két italt, bár nem is csodálom. Úgy tudnám a legjobban megfogalmazni, hogy a cold drip az átmenet a hagyományos filterkávé és a cold brew között. Ennél az eljárásnál jeges vizet csepegtetnek durvára őrölt kávéra, ami így szintén órákon keresztül készül de körülbelül fele annyi ideig tart mint a hidegen áztatott verziónál. 

Így alacsonyabb koffein tartalommal fog rendelkezni és ízében is kicsit karakteresebb lesz. Általában szintén jégre öntve szervírozzák.

Azt is már több helyen láttam, hogy a espresso tonicnál a presszó kávét egy adag cold brew-al helyettesítették. Csak ajánlani tudom, ugyanolyan finom lesz, mint mindig! 

Cold brew készítő eszközök

A legismertebb eszköz a Hario cég által forgalmazott Mizudashi cold brew palack. De manapság rengeteg hasonló kinézetű eszközt gyártanak, amik funkciókban teljesen hasonlóak. 

Egy érdekes és költséghatékony megoldása a cold brew kávé készítésnek a klasszikus French Press bevetése. Egyszerűen öntsük a vízbe a durvára őrölt kávét, nyomjuk annyira le a szűrőt, hogy éppen a víz felszíne alá toljuk az őrleményt, majd mehet hűtőbe. 

Másnap csak óvatosan nyomjuk le az zaccot az edény aljára a szűrő segítségével és lassan töltsük a kész italt pár szem jégre. 

hario cold brew készítő eszköz

Egy tuti cold brew recept

Szerencsére, ahogy korábban is olvasni lehetett semmi nehézség nincs ennek az italnak az elkészítésében de azért leírok egy konkrét receptet, hogy milyen arányokat érdemes betartani. 

Mint más filter kávé készítésnél, itt is a 60g/l arányt fogjuk tartani.  Itt is fontos megemlíteni – mint minden filterkávénál -, hogy érdemes világos pörkölésű kávét használni, mert egy sötét pörkölésű kávé nagyon keserű ízt fog eredményezni. 

Márpedig ennek az eszköznek az egyik fő ismérve, hogy nagyon tiszta, gyümölcsös, szinte teára hajazó italt lehet vele készíteni. 

Tehát a recept: 

  • 750g szűrt víz
  • 45g durvára őrölt, világos pörkölésű kávé

Elkészítés: 

1, Öntsük a vizet az eszközbe

2, Óvatosan tegyük az őrölt kávéval megtöltött szűrőkosarat a vízbe. Ha French Press-t használunk akkor először öntsük az őrölt kávét az eszköz aljába, majd töltsük fel a megfelelő mennyiségű vízzel, de fontos, hogy nem keverjük meg!

3, Tegyük rá a palack tetejét, vagy óvatosan nyomjuk a felszín alá szűrőt.

4, Helyezzük az eszközt a hűtőbe és várjunk 10 órát. 

5, Miután letelt az idő vegyük ki a szűrő kosarat a vízből. Itt szintén fontos megemlíteni, hogy nem kell nyomkodni, rázogatni, ami magától kifolyik belőle az mehet az italba de a többire nincs szükség. Sokan itt hibázzák el, hogy kinyomkodják, kirázzák azt a mennyiséget, pedig ez az egész italunkat tönkreteszi. Ne legyünk mohók, fő a precizitás! 

French Press esetében óvatosan nyomjuk le a szűrőt ameddig tudjuk, – nem kell túl tolni – és öntsük ki a kész italt egy másik edénybe, ahonnan majd tudjuk adagolni. Figyeljünk, hogy kb az utolsó 30-50ml maradjon az eszközben, ott előfordulhat hogy nagyon zaccos már a vége és keserű lesz tőle a kész kávé. 

6, Fogjunk egy üvegpoharat – vagy bármelyik kedvenc kávés bögrénket – és tegyünk bele néhány jégkockát, és mérjünk ki 100ml-t a kész italból. 

7, Élvezzük az elkövetkezendő perceket, jó kávézást 🙂

A megmaradt mennyiség hűtőben tárolva további 2-3 napig teljesen jól megőrzi a minőségét, de 3 napi adagnál nem érdemes többet készíteni! 

Remélem sikerült egy újabb kávét megismertetni veletek és többen ki fogjátok próbálni!

Ha így volt oszd meg velünk vagy használd a #koffeinbox hashtag-et, hogy elérjen hozzánk az üzenet. 🙂

Még több

Frissen pörkölve

Shopping Cart
KoffeinBox 15% kupon

Kérem a kuponomat!

15% kedvezmény az első vásárlásod végösszegéből.

Nem spamelünk, csak képben tartunk a legfontosabb kávés praktikákkal.