Hogyan készül a cortado kávé?

Espresso + krémesre gőzölt tej + tejhab = cortado kávé
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

cortado kávé

Egy espresso, krémesre gőzölt csipetnyi tejjel, vékony tejhabbal a tetején. Röviden így lehetne összefoglalni egy tökéletes cortadot. De hogyan is készül a cortado kávé egészen pontosan, és mi ennek a kávénak a titka? Segítünk!

Mi az a cortado kávé?

A cortado egy Spanyolországból származó rövid tejes ital, ami a specialty kávézás berobbanásával vált ismertté világszerte. Egyesek az olasz piccolo latte hasonmásának tartják, de az az ital még kevesebb tejet és karakteresebb pörkölésű kávét tartalmaz. 

Mások azt állítják, hogy ugyanaz mint a flat white, csak mindenből fele annyi van belőle, de ez is tévedés. Ugyanis a cortado kávé nem dupla eszpresszót tartalmaz, hanem dupla ristrettot. (Az espresso kb. 30-35 ml, míg a ristretto csak 20-25 ml).

Az egyik kedvenc italomról már írtam korábban egy cikket, ott utána tudsz járni hogy is néz ki egy tökéletes flat white, ami nem két adag cortado! 

Na de akkor most mi is az a cortado? 

Ahány ház, annyi cortado. Van, ahol 1:1 a kávé és a tej aránya, máshol ez 1:0,5 vagy éppen 1:2. Mi a legutolsót javasoljuk, hogyha egy finom, tejes kávét akarsz készíteni. 

A cortado egy espresso alapú, nagyjából 100-120 ml “hosszú” tejes ital. Legtöbb esetben – ahol van rá mód – egy lágyabb pörkölésű kávéból készítik, mivel pont annyit tejet tartalmaz, hogy elvegye az espresso intenzív, karakteres ízét, viszont a kávéíz megmarad.

Azt még fontos megemlíteni, hogy nem egy vastagon habosított tej van rázúdítva a finom presszóra, hanem maximum 1 kisujjnyi vastag “tejkrém” borít egy tökéletesen elkészített cortadot. Hagyományosan üvegpohárban szolgálják fel, hogy a tej tökéletes rétegződése látszódjon. 

Mi kell egy jó cortado kávéhoz?

Egy finom cortado tökéletes alapja lehet a Könnyed Fekete kávéink egyike. Ez lehet automata gépben készült, vagy egy kapszulával elkészített gyors espresso is. Az arányok betartása és a tej textúrája a fontos, hogy megkapjuk a tökéletes ízélményt. Ha esetleg nincs otthon lehetőséged tejet gőzölni, akkor erre vannak más alternatívák is. 

Nézd meg, hogyan kell otthon tejhabosítani!

Tehát egy isteni finom cortadohoz nem kell más, mint egy tökéletes espresso és krémes tej. 

Cortado recept otthonra

  • 100-120 ml üvegpohár (abban néz ki igazán jól, mert látszika  tej rétegzettsége)
  • kb 30 ml Könnyed Fekete espresso
  • 70-80 ml krémesre gőzölt tej
  • 1-2 kávéskanál sűrű tejhab (ez ízlés szerint el is hagyható, de ettől fog igazán jól kinézni!)

Készítsd el és küld el nekünk a végeredményt 🙂 

Jó kávézást! 

Még több

Frissen pörkölve

kávépörkölés folyamata

A kávépörkölés folyamata és titkai

Vendégcikk – a tartalom Balázsnak, a Roastopus pörkölőmesterének hála született meg. Érdekes történet arról, hogy milyen módszerrel kerül kedvenc kávénk a csészénkbe.

Shopping Cart