Csoki fajták, a csokoládé szerelmeseinek

Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

csoki fajták
Csoki fajták, és a hozzájuk kapcsolódó információk: tejcsoki, étcsoki, fehér csoki, sütő csoki, chilis csoki, ruby csoki, stb...

Ma már a húsvéti tojás is csokiból van – gyakorlatilag nincs olyan ünnep, vagy esemény, amit ne tudnánk megünnepelni csokoládéval. A csoki fajták száma közel végtelen: van, aki Milka Oreora esküszik, más inkább a fehér csoki pártján van, megint más legfőképpen csak iható kakaóként fogyasztja a kakaófa e csodás termését.

A legismertebb csoki fajták

Az alábbiakban csoportosítottuk a legismertebb csoki fajtákat:

Tejcsokoládé

Legalább 25%-os kakaó és 14%-os tejpor-tartalma mellett cukrot és kakaóvajat tartalmaz. Emiatt nagyon olvadós – tuti veled is előfordult már, hogy akár csak egy enyhe tavaszi délután már a zsebedben megolvadt a tejcsoki, mikor hazafelé sétáltál. De talán nincs is jobb egy lágyan olvadó, kiváló minőségű, alpesi tej felhasználásával készült tejcsokinál.

Érdekesség, hogy az európai és az USA-beli szabályozások a csokik esetén is különböznek: Amíg az alpesi tejcsokoládéban több a kakaó, addig az amerikai tejcsokinak elég 10% kakaót és 12% tejport tartalmaznia, és általában nagyobb a cukortartalmuk is nagyobb.

tejcsokoládé, tejcsoki

Étcsokoládé

Az étcsoki kakaóból, cukorból, kakaóvajból, vaníliából és lecitinből (emulgeálószer) áll, nem tartalmaz sem tejet, sem tejport. Kakaótartalma akár 70-80% is lehet, de meglepően édes, alig 30%-os kakótartalmú “étcsokoládéval” is találkozhatunk. 

Az “ipari átlag” – vagyis a boltokban megtalálható étcsokik – nagyjából 50-70%-osak.

étcsokoládé, sütő csokoládé

Fehér csoki

Bevallom, én sosem rajongtam a fehércsoki ízéért, magában semmi esetre sem – de egy-két sütin azért valóban ízletes tud lenni. 

A fehér csokoládé csontszínű, cukorból, kakaóvajból, tejből, vaníliából, és szintén, lecitinből áll. A cukor, a vanília és a tejtartalma kifejezetten nagy (a tejpor aránya 14 százaléknál is több), száraz kakaót nem tartalmaz, kakaóvajat pedig kb. 25%-os mértékben. Cukortartalma maximum 55%.

A fehércsoki sokkal hamarabb megromlik, mint a tejcsoki.

fehér csoki

Sütő csokoládé (vagyis a keserű csoki)

A sütőcsokit, vagy másik nevén keserű csokit nem annyira jó magában majszolni a kesernyés íz miatt. Általában torták vagy sütik elkészítéséhez használják, cukorral vegyítve, hogy ízletesebbé varázsolják. 

A sütő csokoládé kizárólag őrölt kávébabból készül, ami egyenlő mértékben tartalmaz kakaóvajat és száraz kakaót, rendkívül gazdag csokoládéízt adva. 

Kakaótartalma általában legalább 85%.

Különleges csokoládé fajták

Van élet a Milka tejcsokoládé után, lássuk, milyen egyéb csoki típusok léteznek: az egyenletesen olvadótól a rózsaszín csokiig!

Gianduja csokoládé

A Gianduja csoki alapanyaga nem csak a kakaó, hanem a mogyoró is, melyből pasztát készítenek – így kerül ebbe a csokiba. Általában túl puha ahhoz, hogy formázni lehessen.

Couverture csokoládé

A Couverture csokoládé kimagaslóan magas kakaóvaj-tartalommal rendelkezik (több mint 30%). Egy drága, de sütéshez, cukrászkodáshoz kiváló csokoládéról beszélünk, mert egyenletesen, szépen olvad, jól formázható. 

Tortadíszítéshez is javasoljuk.

Ruby csoki

A Ruby csokit 2017-ben fedezte fel egy belga csokoládékészítő mester, egy bizonyos Barry Callebaut. Rózsaszín színe miatt teljesen különbözik a többi csokitól. A színét egy különleges fajta kakaóbab adja, ami leginkább Ecuadorban, Brazíliában és Elefántcsontparton terem. 

Kakaótartalma 47.5%, amit 26.3% tejjel egészítenek ki. Gyümölcsös, savanykás íze van.

ruby csokoládé, rózsaszín csoki

A legerősebb fekete csokoládé

Vannak gyártók, akik közösen osztoznak csokijukkal ezen a címen. A Pascha, az Alter Eco, a Vivani, de még a Lindt is rendelkezik olyan csokikkal, amiknek a kakaótartalma 100%. 

Egyéb csoki fajták: chilis csoki, bon-bon, kakaópor…

Minden egyes csokoládé isteni – de neked melyik a kedvenced? Egy finom chilis csoki? Egy csokoládészelet olvadó karamellás töltelékkel, tejes krémmel?

A csokikészítés művészete végtelen, az elkészítés módjainak csak a képzelet szabhat határt. Gyerekként kakaóitalként, felnőttként alkoholos csokilikőrként fogyasztjuk.

Tartalom

Még több

Frissen pörkölve

a tea hatása

A tea hatása a szervezetünkre

A koffeinnek és az antioxidánsoknak hála a tea hatása rendkívül kedvező a szervezetre. Miért éri meg teát fogyasztani, és mik a mellékhatások?

tea fajták

A legismertebb tea fajták

… Neked szálas tea nekem filteres – milyen tea fajták léteznek, és mi a különbség közöttük? Ízek, hatások, előállítási módok.