Flat White kávé készítése – ahogy a profik csinálják

Dupla ristretto + tej = flat white!
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

flat white kávé készítése

Mi is az a flat white, és hogyan tudod elkészíteni a lehető legjobban, otthon? Segítünk!

Mi az a flat white?

A flat white egy lágyan habosított, tejet tartalmazó ital, ami eredetileg világos pörkölésű dupla ristrettot tartalmaz és üvegpohárban szolgálják fel. 

A lényeg, hogy kicsivel több tej van benne mint egy cappucinoban de kevesebb, mint amit egy latte macchiato tartalmaz. Azoknak szoktam ajánlani ezt az italt, akik tejjel szeretik fogyasztani a kávét, de közben érezni szeretnék a kávé karakteres ízét is egyben. 

Az ital eredete

A flat white valamikor a 20. század végén kezdte meghódítani a specialty kávé világát, valahonnan Ausztrália és Új-Zéland vidékeiről indulva, de hogy pontosan hol készítették el először az nem derült ki. 

Ha nekem tippelnem kéne, akkor az előbbire fogadnék, ugyanis az ausztrál kávés barátaink sokkal korábban megismerkedtek már a tejes italok fogalmával és kezdtek el kísérletezgetni a különböző tejes italokkal.

Mitől lesz jó a flat white kávé?

Ennek a tejes kávénak a titka a krémes, vékony tejhabban rejlik. 

Ez alatt azt értem, hogy egy flat white esetében nem tölti ki a csészénk felét a tejhab, mint egy hagyományos cappucinoban. Hab csak a kávé tetején, egy vékony rétegként jelenik meg. 

Az biztos, hogy a baristák egyik kedvenc itala, ugyanis a latte art minden csínját bínját meg tudják mutatni ezen az italon. Akkor tudjuk, hogy jó helyen járunk, ha egy tökéletesen krémes, dió színű, körülbelül 1 ujjnyi vastag gőzölt tejet tartalmazó tejes kávét szolgálnak fel nekünk. 

flat white recept

Flat white kávé recept

  • dupla ristretto (általában világos pörkölésű)
  • körülbelül 180 ml tej
  • és ennyi (tényleg!)

Azt fontos kiemelni, hogy ez az ital egy kis gyakorlatot igényel, ugyanis egy ilyen tejhab tökéletes gőzölése nem egyszerű feladat. 

Fontos kiemelni, hogy egy flat white kávékapszula lefőzése nem számít bele a gyakorlatba, ugyanis annak nem sok köze van a valódi italhoz! 🙂

Ha még nem kóstoltátok én csak ajánlani tudom, továbbra is buzdítok mindenkit, hogy merjetek kipróbálni új dolgokat. Higgyétek el, a flat white kávé bárki számára tökéletes napindító. Biztosan nem fogtok csalódni!

Még több

Frissen pörkölve

kávépörkölés folyamata

A kávépörkölés folyamata és titkai

Vendégcikk – a tartalom Balázsnak, a Roastopus pörkölőmesterének hála született meg. Érdekes történet arról, hogy milyen módszerrel kerül kedvenc kávénk a csészénkbe.

Shopping Cart