Kávé tárolása – 5 hatékony kávé csomagolási forma

A kávé tárolása nagyon fontos: már a vásárláskor tehetsz arról, hogy ne menjen tönkre a kávéd íze 1 hét alatt.
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

szemes kávé tárolása légmentes zacskóban

A kávé tárolása nagyon fontos: már a vásárláskor tehetsz arról, hogy ne menjen tönkre a kávéd íze 1 hét alatt. Biztos tapasztaltad már, hogy a frissen bontott kávénak sokkal gazdagabb íze van, mint amit egy hét után főzöl, ugyan abból? Nem véletlen: a kávé ugyanis folyamatosan veszít a minőségéből felbontás után.

Az elején csak legyinteni fogsz erre – de később, ha már egyre inkább beleástad magad az otthoni baristáskodás rejtelmeibe, Te is kiérzed majd az ízek közötti különbséget (ahogy idővel azt is észreveszi az ember, ha egy kávé nem kávévízből, hanem csapvízből készült).

Kávé csomagolás: keresd a légmentesen zárható tasakokat

Ha teheted olyan szemes kávét vásárolj, ami légmentes zárható, úgynevezett egyirányú szeleppel ellátott zacskóban van tárolva. Ezeket más néven aromavédő tasakoknak is hívják – így sokkal fancybb.

Ez a szelep elősegíti, hogy a pörkölés után felszabadult szén-dioxid távozni tudjon a kávéból, de közben megvédi az oxigénnel való érintkezéstől. Az előre őrölt, vákuum csomagolt kávét csak akkor ajánljuk, ha nincs lehetőséged frissen őrölt kávét fogyasztani, vagy csak a koffein fejbevágása miatt fogyasztod az italt.

Ha viszont fontos az énidő, az ablakon kitekintős, gondolatokkal teli, mindfulness kávézás a gőzölgő csésze mellett, akkor egyértelműen az aromavédett szemes kávét javasoljuk. 

A frissen pörkölt kávéd első felbontásán sok múlik

Ha olyan kávét vásároltál, aminek a zacskóján van simítózár, akkor könnyű dolgod van. Itt csak arra kell figyelned, hogy minden fogyasztás után alaposan zárd vissza. 

Ha nincs a zacsin simítózár, akkor a lehető legkisebb lyukat vágd a csomagolás egyik sarkán, így a későbbiekben egyszerű lesz légmentesen lezárnod egy csipesszel. 

A lényeg, hogy ha teheted, mindig használd az eredeti csomagolást, és visszazárás után a legtöbb oxigént távolítsd el a zacskóból. Egy biztos: Ha KoffeinBox feliratkozó vagy, nem lesz gondod az oxigénnel, ugyanis minden partnerünk a lehető legprofibb módon tárolja a kávéit.

Figyeld csak azt a lyukacsos szelepet, ott ni.

Kávé csomagolása légmentesen, szeleppel

Kávétároló doboz: alternatíváid szemes vagy őrölt kávé tárolásra

Ha nincs lehetőséged az eredeti csomagolásban tárolni a kedvenc kávédat, akkor mindenképpen szerezz be egy légmentesen zárható üveg, vagy fém dobozt. Legyen szó őrölt vagy szemes kávéról, ezek a tárolóedények jelentősen meg tudják növelni a kávéd élettartamát. 

Életbevágó, hogy rendszeresen tisztítsd ezeket a dobozokat. Mindig használd el, amit bele töltöttél és addig ne tölts rá újat, amíg el nem mostad őket!

Kávé tárolása hűtőben? Felejtsd el.

Bármiben tárolod a kávéd, csak egy szabály van: száraz, hűvös, fénytől védett helyet keress neki.

Nagyon fontos, hogy a kávé tárolása hűtőben nem működik! Ugyanis, amint kiveszed a hűtőből a pára lecsapódik a kávén, ami miatt nedves lesz, és az egészet dobhatod a kukába.

Óvakodj a hűtőtől!

Lefőtt kávé tárolása – tyíí, mi van veled?

Még nem annyira tiszta számunkra, hogy ki csinál ilyet, viszont jóanyáink egész napos kotyogóban hagyott kávéi még a mai napig kísértenek. A meleg kávét nem szokás eltárolni – az frissen fogyasztva a legjobb. 

Őszinték leszünk: mi még nem próbálkoztunk mikrózással sem. Viszont tudjuk javasolni a cold brewt és a cold dripet, amik akár napokig elállnak a hűtőben, miután elkészültek (ők a kivétel erősíti a szabályt kávék).

A baristák jófejek, segítenek!

Ha nem áll módodban frissen vagy jól őrölni a kávét, vagy nem tudod hol tudsz jó minőségű szemes kávét vásárolni, menj be egy specialty kávézóba és kérj segítséget. 

Mi a különbség?

A friss őrlemény mindig friss, de nem feltétlenül van jól leőrölve, az eszközödre megfelelő szemcseméretűre a kávéd. Presszóhoz tipikusan finom őrleményt használnak, míg filterezéshez durvábbat.

Egy jó alternatív megoldás, ha magaddal viszed a kedvenc szemes kávéd és kérd meg, hogy őröljék meg neked a megfelelő eszközhöz. Ezután pedig már mindent tudsz a megfelelő tárolásról.
Kérdésed maradt? Dobj egy üzenetet Beninek a Messengeren.

Még több

Frissen pörkölve

Shopping Cart
KoffeinBox 15% kupon

Kérem a kuponomat!

15% kedvezmény az első vásárlásod végösszegéből.

Nem spamelünk, csak képben tartunk a legfontosabb kávés praktikákkal.