A kávéfőzés alapjai, és leggyakoribb hibái

A kávéfőzés aranyszabályai és leggyakoribb hibái.
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

kávéfőzés

Korábban már több cikkünkben írtunk arról, hogyan kell egy tökéletes french press kávét készíteni, esetleg mik a kotyogós kávéfőzés rejtelmei vagy akár az instant kávé kreatív felhasználásáról. 

Most megpróbálom összegyűjteni a mai napig berögzült hibákat, amik alapból rontják az elkészített kávé ízélményét, akár akkor is, ha kapszulás kávéfőző gépet használsz. Ecettel kimosott szarvasi, csapvízzel elkészített kávék, mákdarálóval túl finomra őrölt szemcseméret, és kotyihasználat hideg vízzel.

Ha ezek közül magadra ismertél, akkor ez a cikk Neked fog szólni! 🙂  

Minden az eszköztől függ…

Először abból kell kiindulni, hogy milyen eszközzel szeretnéd elkészíteni a fekete nedűt. Szintén egy korábbi, kicsit szakmaibb írásban kiemeltem, hogy mennyire fontos a megfelelő kávéőrlemény. Ez az egésznek az alapja, hiába veszel méregdrága szemes kávét, ha például túl finomra őrölt szemcsemérettel próbálsz elkészíteni egy presszót – majd ott állsz mellette egy percet, amíg kifolyik a kávé. 

Gondolj csak bele, hogy egy Nespresso kompatibilis kapszulás gépbe se rakunk egy nagyobb méretű kapszulát, vagy akár fordítva, mert nem lesz jó. 

A lényeg, hogy tudd, milyen eszközt fogsz használni és, hogy abból hogyan kell kihoznod a maximumot! 

A kávéfőzés aranyszabályai

“A kávé 99%-a víz”

Ebből már könnyen ki lehet találni milyen hatalmas szerepe van a megfelelő víznek a végeredményben. Kávékészítés során- amikor forró vízzel találkozik az őrlemény – a kávéból szárazanyag-tartalmat vonunk ki, ezért az olyan vízből, ami ásványi anyagban gazdag, már nem tud annyi szárazanyag kioldódni. 

A legjobb a víztisztító készülékkel szűrt és lágyított víz, de egy alacsonyabb ásványi anyag tartalmú (Norda) vízzel is jobban jársz! 

ŐRÖLT kávé, nem darált kávé!

Nagyon fontos! Egy finom csésze kávé titka a megfelelő kávéőrlemény: egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pörkölésű kávét, milyen eszközzel készítesz el. Ahogy az sem, hogy a barista eszközökhöz mekkora szemcseméretre őrlöd a kávébabokat.  

kávéőrlemény

Ha nem vagy biztos magadban, a legegyszerűbb, ha már eszközre őrölve veszed meg a kávédat a legközelebbi specialty kávézóban!

Ne higgy a szemednek!

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy szemre mérjük ki a kávé és víz mennyiségét vagy találomra állítjuk meg egy eszpresszó kávé hosszúságát. Igenis számítanak a grammok és a későbbiekben így tudunk javítani a hibáinkon. Legyen a konyhai mérleg az új barátod és hozd ki magadból – és a kávédból – a maximumot. 

Sőt! Ha igazán profi akarsz lenni, akkor minden kávéfőzés után jegyzetelj. Mennyi vizet használtál? Hány gramm kávét? Játsz a mennyiséggel, a hőfokokkal, az őrleménnyel. Találd meg a Neked való ízélményt!

Tiszta eszköz, finom kávé

Ezen nincs mit magyarázni: rászáradt, zaccos, piszkos cuccal nem lesz finom a főzet! 

+1: a tárolás

A szeretett kávédat légmentesen, lehetőleg hűvös, fénytől védett, száraz helyen tárold. Még jobb, ha nem őrizgeted sokáig, minél frissebb, annál jobb!

A leggyakoribb hibák kávékészítés során

Amilyen egyszerű jó kávét készíteni, olyan könnyű elrontani is. A leggyakoribb hibák kávéfőzés során.

Vízköves, koszos gép

Manapság szinte minden géphez vannak tisztító szerek, kapszulák, amik kimondottan erre a célra lettek kifejlesztve. 

Engedd el az ecetes tisztítást, több kárt csinál mint hasznot. Heti pár perc ráfordítással súlyos szervízköltségeket spórolhatsz meg és biztosan érezhető lesz a kávéd ízén is, ha odafigyelsz a tisztításra. 

Nem tudatos vásárlás

Már a vásárlás alatt eldőlhet, hogy nem lesz finom a készített kávénk. Fontos tudnod hogy milyen ízeket preferálsz, milyen pörkölésű kávét vásárolsz, és, hogy milyen eszközhöz ajánlott az adott tétel. Mindig olvasd el a csomagoláson feltüntetett infókat és akkor biztosan nem érhet meglepetés. 

Nem megfelelő hőmérséklet

A kávét 91-96 fokos vízzel kell elkészíteni, hogy a kávéból a hatóanyagokat – és az ízt – leginkább kinyerd (leszámítva a cold brew kávét, természetesen). 

+1 Rossz időzítés

A kávé és cigi kombó népszerű napindító rutin, de nem a legegészségesebb. Bár a kávé ízét nem befolyásolja, mi azt javasoljuk, hogy a kávéfőzést időzítsd reggeli utánra: ne fogyaszd éhgyomorra!

Még több

Frissen pörkölve

Shopping Cart
KoffeinBox 15% kupon

Kérem a kuponomat!

15% kedvezmény az első vásárlásod végösszegéből.

Nem spamelünk, csak képben tartunk a legfontosabb kávés praktikákkal.