A kávéfőző vízkőtlenítése otthon – módszerek

Most adunk pár tippet, hogy mire figyelj a kávéfőző vízkőtlenítése során, azért, hogy hosszú életű legyen a kávégéped vagy kotyogósod.
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

hogyan történik a kávéfőző vízkőtlenítése

Nagyon sokszor kapjuk a kérdést, hogy hogyan lehet tisztán tartani az adott eszközt, milyen gyakran kell takarítani és milyen vízkőtelenítési módszerek vannak. Vajon a berögzült ecetes megoldás a legjobb, vagy ez is egy újabb rossz szokás? 

Miért fontos a kávéfőző tisztítása?

Alapvetően az egész probléma ott indul, hogy nagyon sokan nem szűrt és lágyított vizet használnak a készítés során, hanem a jól megszokott csapvizet. Ezzel nem csak az probléma, hogy a kávénk íze jóval gyengébb lesz, hanem kemény víz esetén ásványi anyag tud lerakódni vízkő formájában, mely dugulást okoz – és így indirekt módon a szervizelési költségeidet is növeli. 

Azt fontos kiemelni, hogy aki szűrt vizet használ, annak is szükséges megcsinálni a karbantartást bizonyos időközönként, de jelentősen kisebb az esély a meghibásodásra. 

Na de akkor ecettel szabad tisztítani az eszközöket? Olvass tovább és kiderül! 

Kotyogós kávéfőző vízkőtlenítése

A még mindig nagyon népszerű kotyinál tudni kell, hogy semmilyen tisztítószer használata nem javasolt, se külső, se belső tisztításra. Szűrt víz használatával és minden “kotyogás” után alaposan vízzel elmosva, semmi extra szervizelésre nem szorul. 

Korábban már megírtam, hogy a lefőzött kávé után takarítással záruljon egy szessön és ne a következő alkalom első lépése legyen. De külön a kotyiról már részletesen írtunk a kotyogós kávéfőző tisztítása blogban!

Automata kávéfőző vízkőtlenítése

Ide nagyon nagyon hosszan tudnánk írni az automata kávéfőzők megfelelő karbantartásának fontosságáról és, hogy mi mindent tud okozni egy ilyen géppel a vízkő. 

De itt sajnos nincsen csak általunk ismert titok vagy best practice: viszont minden géptípushoz van gyári vízkőtelenítő szer/kapszula/por, aminek a szakszerű használatát leírják, és azt is, hogy milyen gyakran kell alkalmazni őket. 

De, hogy ne maradjatok fontos információ nélkül, egy automata gépek szervizelésével foglalkozó barátunk rövid írásában minden hasznos infót megtaláltok! (az ecet nem biztos, hogy jó)

Nespresso, Krups, és egyéb kapszulás kávégépek tisztítása

Szerencsére a kapszulás gépek szervizelése egyáltalán nem egy bonyolult folyamat (ha megfelelő vizet használunk), mert itt a gépen csak forró víz és gőz megy keresztül így a probléma csak az eszköz legvégén jelentkezhet, ahol végbemegy a kávéfőzés folyamata. 

Ezek a részek a legtöbb esetben szétszedhetőek, így azok alapos elmosása megold minden problémát. Ha mégis vízkő-probléma lépne fel, akkor lehet kapni kávégép tisztító kapszulát, vagy olyan tisztítószert, amit a víztartályba kell önteni és azzal üresen, alaposan átfőzni a fejegységet. 

Fontos, hogy minden tisztítás után az első adag kávét hagyjuk egyszer kétszer átfolyni és az elfogyasztása nem javasolt! 

Gyakori kérdések

Vízkőtlenítés citromsavval?

A citromsav nem helyettesíti a gyári javasolt tisztítószereket, de szagtalan, és nem is okoz károkat a kávéfőzőben. A lényeg: használhatsz citromsavat, de ne maradjon el a “hivatalos” tisztítási folyamat sem!

Tisztítás ecettel?

A válasz egyértelműen NEM! 

A lényeg, hogy az ecet nemhogy segít, de sokkal inkább megrongálja a gépben lévő alkatrészeket, tömítéseket és sokkal nagyobb szerviz költséget tud eredményezni. Tehát itt és most szögezzük le: a kávéfőző vízkőtlenítése ne ecettel történjen

Mi a helyzet a szódabikarbónával?

A szódabikarbónát szintén NE használd kávéfőző tisztítására!

Még több

Frissen pörkölve

kávépörkölés folyamata

A kávépörkölés folyamata és titkai

Vendégcikk – a tartalom Balázsnak, a Roastopus pörkölőmesterének hála született meg. Érdekes történet arról, hogy milyen módszerrel kerül kedvenc kávénk a csészénkbe.

Shopping Cart