Kávékapszula újrahasznosítás: tippek

Hogyan hasznosítsd újra a kávékapszulát? Home-made cuccok kapszulából - tippek, Neked!
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

kávékapszula újrahasznosítás előtt

Fenntarthatónak lenni menő: csomagolásmentes boltok nyitnak, elektromos autóra váltunk, napelemet telepítünk. Otthon is sok mindent tehetsz azért, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomod: ilyen a szelektív szemétgyűjtés, a régi ingóságok renoválása, vagy a kávé szintjén a kávékapszula újrahasznosítás, vagy a kávézacc felhasználása (a növények imádják!)

Nem csoda, hogy egyre többen lovagolják meg a fenntarthatóság hullámait: az Alpro például a növényi italaihoz az alapanyagokat, olyan termőföldekről szerzi be, ahol az öntözés nagyrészét az esővíz teszi ki, ezzel is csökkentve a vízfogyasztást. 

Tudtad? Nálunk vásárolhatsz kávékapszula válogatást! Különböző magyar pörkölők kézműves kapszulás kávéit találod majd a dobozban. Rendelj kóstolót, vagy fizess elő!

Arra kérünk viszont, hogy hasznosítsd újra, gyűjtsd szelektíven a kapszulákat. Gondolj bele: egyetlen darab kávékapszula mindössze 4-6 gramm kávét tartalmaz, ami miatt rengeteg felesleges fém. és műanyagszemét keletkezik.

Hogyan történik a kávékapszula újrahasznosítása?

Az újratölthető kávékapszula nem annyira elterjedt, és talán soha nem is lesz az, hiszen pont azt veszi el a kávézásból, ami miatt oly sokan választják a kapszulát: a gyorsaságot. 

A Nespresso adatai alapján a kapszulák mindössze 30%-át hasznosítjuk újra. Hogy ezt elősegítsék, lehetőség van náluk a használt kávékapszulák leadására, hogy azt ipari körülmények között lehessen újrahasznosítani.

Persze nem csak a Nespresso, hanem a többi gyártó, a Dolce Gusto és a Tchibo is figyel a fenntarthatóságra.

A folyamat röviden:

  • az alumíniumot és a műanyagot kettéválasztják,
  • ezeket kiszárítják, 
  • majd eltávolítják belőlük a kávézaccot,
  • így mindent külön-külön lehet újrahasznosítani.

Az alumínium rengeteg formában használható fel újra, általában üdítősdobozként végzi, míg a kávézacc komposztálószerré avanzsál.

Kávékapszula újrahasznosítás házilag: mit alkoss otthon?

Pinteresten rengeteg ötletet találhatsz arra, hogy miként hasznosíthatod újra a kávékapszulákat. 

Kávékapszula ékszer

Készíthetsz belőle ékszert.

Kávékapszula karácsonyfadísz, angyalka

Karácsonykor kifejezetten nagy divatja van a kapszulából készült díszeknek. A rengeteg különféle kapszulából színes dekorációt készíthettek.

Kávékapszula dísz

Akár kültéri dísznek, vagy diszkógömbnek is használható.

Kávékapszula hűtőmágnes

Van, aki aranyos hűtőmágnest csinál belőle.

A kávékapszula újrahasznosítás egész jó időtöltés lehet, ha belejössz! 

Van egyáltalán környezetbarát kávé? Alternatívák.

Talán nincs is olyan kávé, ami ne ártana a környezetnek: de nem mindegy, hogy mennyire teszi azt.

Az úgynevezett fair trade kávék ellenőrzött körülmények között, fenntartható, környezetkímélő technikával készülnek – sajnos ezek aránya viszont eltörpül a nagyipari kávékészítés mellett. 

Fontos, hogy az agyonhypeolt cibetmacska kávé nem számít specialtynek, a sok hamisítvány miatt pedig rengeteg aranyos kis pálmasodró szenved a fogságban tartástól.

De ha belegondolunk, a specialty kávézás is lehetne környezetkímélőbb: az igazán jó kávékból ugyanis nem tudsz otthonra nagy mennyiséget vásárolni, hiszen frissen pörkölve a legfinomabb. Viszont a specialty minősítésű kávék olyan területekről származnak, ahol odafigyelnek a fenntarthatóságra.

Mi tökre javasoljuk azt is, hogy szerezz be egy hordozható bögrét vagy termoszt, ami miatt nem kell elviteles papírpohárba kérned a kávédat.

Érdekel a kávé világa? Olvasd blogunkat, kezdd például a kávéfajtákról írt cikkünkkel!

Még több

Frissen pörkölve

kávépörkölés folyamata

A kávépörkölés folyamata és titkai

Vendégcikk – a tartalom Balázsnak, a Roastopus pörkölőmesterének hála született meg. Érdekes történet arról, hogy milyen módszerrel kerül kedvenc kávénk a csészénkbe.

Shopping Cart