A kotyogós kávéfőző használata (helyesen)

Hogy készül a legjobb kotyogós kávé? Milyen kotyogós kávéfőzőt válassz hozzá? Mik azok a hibák, amiket mindenki elkövet, de te nem fogsz?
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

kotyogós kávé, kotyogós kávéfőző használata

Őszintén: az emberek 90%-a azt hiszi, hogy a kotyogós kávé készítése egyszerű, és hogy jó technikával csinálja. Valójában azonban évtizedes beidegződéseket kell feloldanunk. Te betartod ezeket?

Kávéfőzés kotyogóval – az alapok

Tiszta eszköz: 

Ha megfőztünk benne egy kávét, amit már el is fogyasztottunk, akkor utána mossuk el, ne hagyjuk benne száradni a következő kávézásunkig. A tisztítást szigorúan csak vízzel tedd meg, nem szabad semmi tisztítószert használni, főleg ne rakjuk be a mosogatógépbe, ezzel megsérülhet az eszköz felszíne, a mosogatószer kikezdheti a tömítőgyűrűt, ami nyomás veszteséghez is vezethet. A lényeg: mindenképpen tiszta legyen a kotyogós kávéfőző, mielőtt használod.

A kávévíz: ne használj csapvizet! 

Ez nem csak azért fontos, hogy elkerüljük a vízkövesedést, de a kávéban rejlő ízeket igenis csak a megfelelő vízzel tudjuk kinyerni. Egy palackozott mentes vízzel vagy egy szűrőkancsós vízzel is már jobbak vagyunk, de ha igazi profik szeretnénk lenni és kihozni az adott kávénkból a maximumot, akkor egy tiszta, megfelelő kémiai összetételű, kimondottan kávékészítéshez ajánlott kávévizet használjunk. 

Mérlegelj!

“Csak még egy fél kanállal” – szemmérték helyett valódi profizmus.

Kávékészítésnél, akár pár gramm kávéőrlemény, vagy 20-30ml víz eltérése teljesen más ízű italt eredményezhet. Törekedjünk arra, hogy mindig pontosan ugyanannyi kávé- és vízmennyiséget használjunk, később így tudunk fejlődni, változtatni a receptúrán,tehat egyre finomabb italt készíteni. 

Őrölj!

Minden egyes eszköznél elengedhetetlen a megfelelő őrleményű kávé használata. Általánosságban, minél rövidebb ideig érintkezik a kávé a vízzel annál finomabb őrleményre van szükségünk, tehát ahogy hosszabbodik a kivonatolási idő, úgy egyre durvább szemcseméret szükséges. Ha van rá mód, őröld le frissen a szemes kávét: A kotyogós kávé közepes szemcseméretű őrleményből készül, a boltok polcain található őrölt kávé szinte biztosan ennek felel meg. 

… vagy mégse őrölj?

Ha az adott eszközhöz túl finomra őrölt kávét használunk, akkor egy keserű, sűrű, ízeiben túl erős kávét kapunk, de bizonyos esetben a túl finom őrleményen a vízgőz nem is tud áttörni.

A túl durva őrlemény esetében pedig, a víz túl hamar “átszökik” a szemcsék között. Az így készült kávészerű ital vizes, ízeiben gyenge, szakszóval kifejezve test hiányos lesz. 

KoffeinBox Tipp: Próbáljunk minél frissebb őrleményt használni kávékészítés előtt! Viszont egy jó szemcseméretű őrölt kávé, megfelelő tárolással, még mindig jobb, mintha frissen őröljük de rossz, eltérő szemcseméretűre. 

kávéfőzés kotyogóval

Kotyogós vagy kotyogó kávéfőző?

A legtöbben kotyogósnak mondják, mások pedig esküsznek arra, hogy a kotyogó kávéfőző a helyes kifejezés. Nem a mi tisztünk pálcát törni a vita felett – de ha Te tudod a helyes megoldást és annak okát, mindenképp írj nekünk egy üzenetet!

A kotyogós kávéfőző használata helyesen

Először készítsük ki a szükséges eszközöket: tiszta kotyogó, víz, mérleg, és a KoffeinBox ehavi boxában lévő, számunkra megfelelő szemcseméretűre őrölt kávé. 

Ha éppen egy testesebb, karakteresebb kávét innánk, akkor válasszuk a sötét pörkölést, de ha egy gyümölcsös, savasabb ízvilágú italra vágyunk, akkor a világos a számunkra megfelelő. 

1. Forralás

Tegyük rá a kazánt a mérlegre és töltsük meg vízzel, maximum az oldalán található biztonsági szelep aljáig. A szelepnek teljes egészében ki kell látszania, nem fedheti a víz! Ezután a kazánt tegyük fel a tűzhelyre és forraljuk fel a benne lévő vizet. Az is megoldás, ha már előre forralt vizet öntünk a kazánba.

“Dehát én eddig hideg vízzel csináltam!”

A víz felforralására azért van szükség, mert ha hideg vízzel tesszük fel az összeszerelt eszközt, akkor nem éri el a kazánban lévő víz hőmérséklete a szükséges hőfokot, miközben bepréseli magát a kávéőrleményen keresztül a felső tartályba. Így egy alulfejlett (extraktált), ízekben szegény, kávés italt kapunk eredményül.

A fentebb említett újgenerációs Bialetti Brikka annyival tér el a hagyományos kotyogó készítéstől, hogy a vizet nem kell felforralni előtte a kazánban, hanem ott hideg vízzel kell összeszerelni és indítani a főzést.

KoffeinBox Tipp: jegyzetelj!

Azért is lényeges, hogy használjunk mérleget vagy mércét, mert így, ha a kész italunkat kicsit vizesnek érezzük, akkor a víz minimális csökkentésével tudjuk ezt korrigálni a későbbiekben, vagy ha ízletes volt az adott ital, azt könnyen meg tudjuk ismételni. 

2. Kávéadagolás

Miközben felraktuk forrni a vizet, töltsük meg a szűrőkosarat kedvenc KoffeinBox kávénkkal. 

“Most csak egy fél adagot készítek…”

Nem lehet csak egy fél adagot készíteni, azért találták fel az 1-2-3-4 személyes eszközöket. Ha nem töltjük tele a szűrőt a forró víz meg tud állni az őrlemény tetején és ez a kávénk megégéséhez vezet, tehát egy keserű, kellemetlen ízű italt kapunk. 

“Ha mindig tele van a szűrőkosár, hogy változtatom a kávé mennyiségét?” 

Ha tudunk itt is használjunk mérleget, hogy mindig grammra pontosan ugyan annyi kávét használjunk a készítésnél. 

“Jól megnyomkodom, hogy több férjen bele”

TILOS tömöríteni az őrleményt. Szépen kényelmesen legyen szintig tele a szűrő, de ne nyomkodjuk, kopogtassunk vele, stb. Ez a hiba is a kávénk elégetéséhez vezet…

3. Összeszerelés

Ha felforrt a víz a kazánban vegyük le a tűzhelyrőlegy konyharuha vagy sütőkesztyűsegítségével. Rakjuk bele a szűrőkosarat és tekerjük rá a felső részt,majd rakjuk vissza a közepes erősségűre állított tűzhelyre.

4. Időben vedd le a gázról!

Mivel már előforraltuk a vizet a kazánban, hamarabb elkészül az italunk, tehát ne hagyjuk ott az eszközt: amint jönne a tipikus kotyogó hang, azonnal vegyük le a tűzhelyről és töltsük ki a kedvenc kávés csészénkbe.

Ha fenthagyjuk a tűzhelyen az eszközt az átfolyás után, az szintén elrontja a már majdnem tökéletesen készített kávénkat,ugyanis átprésel magán egy rövid ideig már szétégett kávés vizet, ami az egész italunkat el tudja rontani. 

KoffeinBox tipp:

Fogyasztás előtt melegítsük elő a csészét mikróban, vagy forró vízzel való átöblítéssel. Egy hideg pohár / bögre jelentősen vissza tudja hűteni az italt, ami ront a végeredményen.  

5. Tisztítás!

Fontos, hogy a tisztítás a kávézás 5. lépése legyen, és ne a legközelebbi kávékészítésünk első lépése. Ne várjuk meg, míg beleszárad a kávé!

6. Fogyasztás

A KoffeinBoxnál azt javasoljuk, hogy mindenki úgy fogyassza a kávéját, ahogy ő szereti. Tejezd, cukrozd bátran, ízlés szerint. A mi célunk csupán az, hogy az első korty kávét ízleld meg feketén, hogy a kávéfajták közti különbséget észrevedd: legyen az 100% arabica vagy blend, világos, vagy sötét, Brikkaval vagy Szarvasival készült. 

kotyogó kávéfőző

Melyik a legjobb kotyogós kávéfőző?

Mindenkinek megvan a maga kedvence a hagyományos cuki kotyogósoktól kezdve egészen az elektromos fajtákig. Ezeket vettük most sorra.

A Bialetti brikka – egy kicsit másfajta kotyi

A kotyogós kávé új generációja a Bialetti cég által megalkotott Brikka.  A kávéfőző felső részét egy nyomásnövelő súlyszeleppel látták el, ami visszatartja a vizet az alsó (kazán) részben, így növelve a nyomást. Ezzel a kotyogós eszközzel képes leszel arra, hogy egy krémes, cremás eszpresszót készíts. Vagyis hasonlítani fog a crema egy nagy nyomású, elektromos gép által készített kávé habjához!

Szarvasi, az elektromos kotyogó

A szarvasi teljesen hasonló módon működik, mint a kotyogós, csak elektromos változatban. A felsorolt szabályokat, lépéseket betartva, szintén nagyszerű kávé készíthető vele.

Kotyogós kávé indukciós lapon

Fontos, ha valaki indukciós lapon készítene vele kávét, ahhoz kimondottan van indukciós kotyogó eszköz. Ezeknek az eszközöknek általában nagyobb a kazán átmérőjük és az indukciós lapnak megfelelő anyagból készülnek, de használatban teljesen megegyeznek egy hagyományos kotyogóval.

Az a legjobb kotyogós kávéfőző, amit helyesen használsz!

Mit csinálj, ha a kávéfőző nem főzi le a kávét?

Ha a kotyogós nem főzi le rendesen a kávét, annak több oka is lehet:

  • vízköves lett,
  • nem tekerted össze rendesen, így szökik a nyomás
  • túlságosan sok kávét tettél bele, összetömörítve
  • de az is lehet, hogy nem raktál bele elég vizet!
Még több

Frissen pörkölve

kávépörkölés folyamata

A kávépörkölés folyamata és titkai

Vendégcikk – a tartalom Balázsnak, a Roastopus pörkölőmesterének hála született meg. Érdekes történet arról, hogy milyen módszerrel kerül kedvenc kávénk a csészénkbe.

Shopping Cart