Kotyogós kávéfőző tisztítása – hogyan csináld?

Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

kotyogós kávéfőző tisztítása
Le az ecetes ízű kávéval! Így tisztítsd a kotyogósod...

Kávé nélkül nehezen indul a reggel: és még nehezebben akkor, ha elfelejtetted kitisztítani a kotyogóst, ezért azzal kell kezdened. Írtunk már a kotyogós kávéfőző használatáról és a legjobb kotyogósról is – ezekből kiderül, hogy a kávéd csak akkor lehet tökéletes, ha tiszta az eszközöd. 

A koszos kotyi ugyanis a kávé ízére is hatással lehet, de az egészségünkre biztosan, hiszen a baktériumok és a penész is megtelepedhet rajta. Hogy milyen gyakran tisztítsd a kotyogós kávéfőzőt? Lehetőleg minden egyes használat után!

Kotyogós kávéfőző tisztítása ecettel, vagy citromsavval?

Ha nem tisztítod rendszeresen a kotyogóst, ezért vízköves, penészes, “állott” lesz, akkor használhatsz ecetes vizet (2:1 ecet:víz) arányban. De akár citromsavat is (1 liter vízhez egy evőkanál citromsav arányával). 

Ezután hagyd állni 15 percre a folyadékot a kotyiban, majd öblítsd el a kotyogós részeit langyos vízzel, és törölgesd el az eszközt. Mielőtt újra kávét főznél vele, főzz le sima vizet 2-3 alkalommal, hogy elkerüld az ecetes ízt. 

Tisztítás szódabikarbónával?

Szódabikarbónával ugyanilyen logika alapján, szódabikarbóna és víz egyvelegével oldd fel a vízkövet. Amikor már elég ideje ázik a kávézacc, mosd le még egyszer langyos víz használatával, és megintcsak főzz le sima vizet a kellemetlen mellékízek megelőzése miatt.

A helyes módszer: Hogyan tisztítsd és vízkőtlenítsd a kotyogóst?

A kotyogós kávéfőző tisztítása igazából pofonegyszerű,

Vannak, akik szerint csak havi egyszer ajánlott egy jó kis ecetes vízzel átmosni a kotyit, mi viszont az olaszok módszerei felé hajlunk. A kávéfőzőt csak és kizárólag tiszta vízzel tisztítsunk, alaposan! Ezen kívül csak pH-semleges tisztítószereket érdemes használni. vannak kifejezetten erre a célra készült tisztítók

Szereld szét a kotyogóst, forró vízzel öntsd le, majd kézzel, vagy mosószer nélküli mosogatószivaccsal távolítsd el a maradék kávézaccot, végül pedig száraz konyharuhával töröld meg. Ne hagyd magától megszáradni!

Ami még fontos: félévente érdemes a kotyiban található gumitömítést is kicserélni, mert ha elhasználódik, ki tud szökni a gőz, ami miatt csökken a nyomás.

A kotyi remek kis eszköz, és pár alapszabály betartásával Te is elkerülheted, hogy égett ízű legyen az italod. Kérdésed maradt? Nem jól működik a kotyogósod? Kérdezz tőlünk Messengeren!

Fontos – csapvizet ne használj kávéfőzéshez!

A kávéban rejlő ízeket csak a megfelelő vízzel tudjuk kinyerni. Egy sima, palackozott mentes vízzel, vagy egy BWT-kancsóval is finomabb italt tudsz készíteni, de ha igazi profi szeretnél lenni és a legtöbbet kihozni a kávéból, csak kávévizet használj! 

Ez nem csak az ízek miatt fontos – míg a kemény csapvíz gyorsan vízkövesíti az eszközt, addig egy jó minőségű szűrt víz jóval kevésbé vízkövesít.

Tartalom

Még több

Frissen pörkölve