Melyik a legjobb őrölt kávé?

Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

legjobb őrölt kávé
Egy rendhagyó cikk, amely nem a márka és az ár-érték alapján dönt arról, hogy melyik a legjobb őrölt kávé. Kötelező olvasmány kávéimádóknak!

Mivel azt már tudjuk, hogy melyik a legjobb szemes kávé, fókuszáljunk most az őrölt kávé kínálatra. Kevesen tudják, de a prémium minőségű szemes kávékat, amiket a specialty kávézókban lehet vásárolni, azokat kérésre leőrlik. Tehát Neked nem muszáj otthon kézi őrlővel bíbelődni a nap elején, és nem szükséges beszerezned egy több tízezres elektromos őrlőt sem. 

Ha pár héten belül elfogyasztod a kávédat, annak biztosan nem lesz semmi baja leőrölve sem, főleg, ha odafigyelsz a helyes tárolásra

De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a leggazdagabb íze akkor lesz a kávénak, ha frissen őröljük készítés előtt.  

Ezen a képen egy frissen pörkölt és őrölt kávéból, és egy előre őrölt, régebben pörkölt kávéból készített eszpresszó közötti különbséget láthatjuk. 

őrölt kávé teszt

A laikusoknak szinte fel sem tűnne a különbség ízben – de ha odafigyelsz rá, Te is hamar kiérzed majd!

Őrölt kávé teszt: szempontok nélkül

Ez nem egy szokványos őrölt kávé teszt – hiszen itt nem pontozzuk sem a Tchibo Exclusive-ot, sem az Omnia Classic-ot. Nem nézzük, hogy a kávé Brazíliából származik-e, vagy Costa Rica kávéültetvényeíről. Nem nézzük, hogy a kávé kesernyés vagy édes, hogy milyen az ár-érték arány.

Ebben a “tesztben” csak felnyitjuk a szemed, hogy a legfinomabb őrölt kávé valójában a legjobb szemes kávé – frissen, az eszközödre őrölve.

A jó kávéőrlemény

Egy finom csésze kávé titka a megfelelő kávéőrlemény: egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pörkölésű kávét, milyen eszközzel készítesz el. Ahogy az sem, hogy a barista eszközökhöz mekkora szemcseméretre őrlöd a kávébabokat.  

Például egy kotyogós kávéhoz durvább őrleményre van szükségünk, mint egy nagynyomású presszó géphez, de finomabbra kell őrölni egy filter kávénál. 

kávéőrlemény

Igyekszem ezt most egyszerűen és érthetően elmagyarázni, mert ez a barista szakma egyik legkényesebb témája és órákig lehetne róla beszélni.  

Ha nagyon le akarom butítani, akkor a lényeg az, hogy minél több ideig érintkezik a víz a kávéval, anál durvább őrleményre van szükségünk az adott eszközhöz. 

Talán a legkönnyebben egy filterkávé készítésénél lehet elmagyarázni ennek a képnek a segítségével:

őrölt kávé készítése, kivonatolása

A kép jobb oldalán láthatjuk, hogy egy apró kávészemcse a víz találkozása után, először szén-dioxidot majd a “jó” ízeket kezdi el kioldani magából. Mindig arra kell törekednünk, hogy a rózsaszín ízekig jussunk el, de fejezzük be a készítést a fekete (keserű) íz előtt.

Ha túl finom lenne az őrlemény, akkor a víz lassan tud átfolyni, emiatt túl sokáig áztatnánk a kávét, tehát így keserű lenne. Ha viszont túl durva, akkor meg alig jutunk el a finom ízek kivonatolásáig, ami egy vízízű kávét eredményez. 

Maga az ízek kivonatolása mellett rengeteg más szerepe van a megfelelő szemcseméretnek. Egy eszpresszó készítésénél például be is tud ragadni a kávénk, ha túl finomra van őrölve. Ha pedig túl durva, akkor meg “átzuhan” rajta  víz és ez kihatással lesz a kávénk ízére is természetesen. 

frissen őrölt kávé vásárlás

Egy kávéból kihozni a maximum ízhatást nem könnyű dolog, de gyakorlat teszi a mestert! Ha elakadsz, írj nekünk. A legjobb megoldás erre, ha belépsz a Facebook csoportunkba és ott teszed meg, ezzel is segítve mások fejlődését is 🙂

Frissen őrölt kávé vásárlás? Lehetséges!

Összefoglalva, a legjobb őrölt kávé az, amelyik a lehető legfrisebben és a megfelelő eszközhöz, jó szemcseméretre van őrölve. 

Ha kávézóban szemes kávét vásárolsz, majd megkéred, hogy őröljék le, akkor azt általában szívesen megteszik, és meg is kérdezik, hogy milyen eszközre. Így Neked ezzel már nem lesz dolgod, de figyelj arra, hogy pár héten belül fogyaszd el a kávét! Hiába van zárható tasakban, az sem 100%-os.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ez egy hosszú folyamat, amíg kezdő kávészerelmesként eljutsz a bolti vákuumcsomagolt, intenzív pörkölésű kávétól a kézműves specialty italokig, amit Te magad őröltél előtte. Sietni nem kell, kövesd a saját tempód – és persze, kérdezz!

A legjobb őrölt kávék a KoffeinBoxban

A KoffeinBox a kávé Netflixe: fizess elő vagy rendeld meg kóstoló dobozunkat, hogy hónapról hónapra újabb és újabb kávét kóstolhass meg!

Ha mindig ugyanarra az ízre vágysz, a KoffeinBox nem neked való. Dobozunkba mindig másik kézműves magyar kávé kerül, a te igényeidre szabva: kérhetsz filterprofilú, vibráló ízjegyekkel rendelkező, alternatív kávékészítési eszközökre pörkölt kávét, vagy hagyományos, presszó profilú pörkölést kotyogósba, karos kávégépbe.

KoffeinBoxodat őrölt kávéval is kérheted, ami frissen pörkölve és őrölve, alig pár naposan érkezik hozzá, aromazáró tasakban.

Tartalom

Még több

Frissen pörkölve

a tea hatása

A tea hatása a szervezetünkre

A koffeinnek és az antioxidánsoknak hála a tea hatása rendkívül kedvező a szervezetre. Miért éri meg teát fogyasztani, és mik a mellékhatások?

tea fajták

A legismertebb tea fajták

… Neked szálas tea nekem filteres – milyen tea fajták léteznek, és mi a különbség közöttük? Ízek, hatások, előállítási módok.