5 érv a magyar kávé mellett

Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

a KoffeinBoxba csak magyar kávé kerül
Nincs párja egy frissen pörkölt magyar kávénak - elmondjuk, miért is gondoljuk így!

Mit is jelent az, hogy valami magyar kávé? Hisz kis országunkban nem igazán terem kávé – sőt! A rák-és baktérítő között fekvő országok azok a szerencsések, akik termeszteni tudják ezt a csodálatos gyümölcsöt. 

A feldolgozott zöldkávé viszont utána hazánkba érkezik, majd az itteni pörkölő mesterek teszik bele legjobb tudásukat, hogy kiváló minőségű magyar kézműves kávé kerüljön a csészédbe.

A kávé története Magyarországon

Nagyon röviden:

 • kevesen tudják, hogy a kávét a törököknek köszönhetjük, a kávé rajtuk keresztül áramlott be az országba a 16. században
 • ekkor még az ital neve fekete leves volt
 • teltek a századok, de a kávé ritkaságszámba ment, kevesen fogyasztották
 • majd a 19. században nyugati mintára elterjedtek a kávéházak
 • Petőfiék is jól bekávéztak a Pilvaxban, mielőtt forradalomra indultak
 • és a kávé egy úri mulatság volt
 • a 20. században intenzíven terjedt a kávéfogyasztás intézménye
 • a század második felére már általánossá vált egy otthon elkészített kotyi
 • az 1952-ben alakult Szarvasi pedig ma már kuriózumnak számító eszköz
 • de ezek mind rossz minőségű, rabszolgamunkával termesztett kávéból készültek
 • és sajnos sok így készül a mai napig.
 • az első specialty kávézók Magyarországon csak 2012-13 tájékán indultak el
 • ma pedig már több mint 50 magyar pörkölő, több mint száz ellátott kávézójában élvezheted a magyar specialty kávék ízét

A KoffeinBox célja, hogy fellendítse a magyar kávékultúrát. Mert hiába vásárol valaki specialty kávét, ha utána mákdarálóval darálja le. És hiába ad valaki a minőségre, ha utána ecettel kimosott Szarvasiba, vízköves kotyogósba önti a kávét. 

Barista blogunk és receptjeink laikusként és profiként is tippeket ad arra, hogyan készítsd el az italod.

A kávétermesztés nem a mi feladatunk

A kecskés sztori igaz. Hála pár etióp kecskepásztornak, akik felfigyeltek arra, hogy az állatok energikusabban, “boldogabban” viselkednek miután megrágcsálták a kávécserjéket, a kávé világszintű elterjedése megindult. 

A legfőbb exportőrök Etiópia, Brazília, Kolumbia, Indonézia és Vietnám. A minőséget viszont nem csak az ország, hanem a termesztők odaadásos munkája is befolyásolja. Lehet ugyanúgy jó egy Burundi, egy Costa Rica és egy Peruban termesztett kávé is.

Kávétermesztés Magyarországon? Még mit nem.

Na de lássuk az érveket: miért jó, ha magyar kávét fogyasztasz?

1. Magyar kávépörkölők

A szakértelem adott: a hazai kávépörkölők közül több is nemzetközi színvonalon pörköli a kávét – sőt, a nemzetközi hírnév miatt már a határos országokba is szállítjuk a frissen pörkölt kávészemeket.

KoffeinBox előfizetéseddel hónapról hónapra automatikusan újabb és újabb magyar pörkölők termékeit ismerheted meg. 

2. Frissen pörkölt hazai specialty kávét iszol

Egy Magyarországon pörkölt kávé egyet jelent a frissességgel. Az országhatáron belül, nagy utaztatások nélkül gyorsan a kávézókba (vagy kávé rendelés után a küszöbödre) kerül a kávé. 

Egy csésze frissen pörkölt kávé máshogy esik, mint a megszokott kapszulás kávé.

3. A bolti vákuumcsomagolt kávémárkák helyett minőséget kapsz

Tchibo exclusive, Karaván kávé, Lavazza, és a többi. Arabica és robusta, blendek, erős pörkölés, gyenge pörkölés, szemesen, vagy őrölten vákuumcsomagolva. Egy boltba betérve sokféle kávéval találhatod szembe magadat.

A mai világban viszont egyre inkább népszerűbbé válik a kézműves termékek vásárlása, a hazai termékek választása. Ha Te már nem a sarki szupermarketben, hanem termelőktől szerzed be a zöldséget, gyümölcsöt, ha nem a sarki pékség kenyerét veszed, hanem egy házi kovásszal készült pék veknijét, akkor ideje a kávéban is eggyel jobbat választanod.

4. Kisüzemeket, családi vállalkozásokat támogatsz

Mindezzel pedig olyan kisüzemet, családi vállalkozásokat támogatsz, akiknek szívügye a minőségi specialty kávé. A Facebookon a koronavírus kezdetekor létrejött egy csoport, a #vegyélhazait, pont azért, hogy a külföldi nagyvállalatok helyett a helyi termelőket és szolgáltatásokat támogassuk.

Mára ez a csoport 400.000 tagra bővült, a trendek pedig azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább áttérnek a lokális vállalkozások támogatására. Te hol vásárolsz?

5. Teszel a magyar kávékultúra fellendüléséért

A magyar kávékultúra még gyerekcipőben jár, hisz 10 éve sincs, hogy megnyíltak az első specialty kávézók. És ahogy fentebb is írtam: főleg az otthoni kávékészítésben van még hová fejlődni.

Szerintünk a kávézás nem csak egy szükséges boost a napodban, hanem egy minőségi énidő eltöltéséhez járul hozzá. 

Az emberek még túl keveset tudnak a kávéról. Azt hiszik, hogy egy “erős presszó” jobban felpörget, mint egy “vizes hosszú”. Pedig a kávé koffeintartalma főleg az elkészítés módja szerint változik: minél több vizet használsz az elkészítéséhez, annál több koffeint fog kioldani a kávéból.

magyar kávépörkölők, szemes kávé, őrölt kávé

Vagy egy másik példa: sokan nem tudják, hogy különböző kávékészítő eszközökhöz különböző szemcseméretű őrleményt kell használni.

Tanulj tőlünk és add tovább a megszerzett tudást!

Magyar kávé szerte az országban: Budapest már nem egyeduralkodó

Ha azt gondolod, hogy a magyar specialty kávé még mindig csak a főváros kiváltsága, tévedsz. Az országban gombamód szaporodó kávépörkölő üzemek már szinte minden megyeszékhelyen, közepesen nagy városban megfordulnak: ihatsz minőségi magyar kávét Kaposváron, Miskolcon, Tatán vagy akár Siófokon is.

A budapesti kávézók a legrégebbiek, ez kétségtelen, és a kereslet is itt mutatkozik a legnagyobbnak a specialtyre, de ha igazán kávémániás vagy, akkor nem kell attól félned, hogy vidéken minőségi kávé nélkül maradsz.

Kóstold végig Magyarország kávéit a KoffeinBox-szal!

Tartalom

Még több

Frissen pörkölve