Narancsos kávé recept egyszerűen, otthon

Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

Narancsos kávé házilag
Narancsos kávé - az meg milyen? A kávé+narancs ízkombó kellemesen frissítő, izgalmassá és gyümölcsösebbé teszi az italod. Tippek!

Narancsos kávé – az meg milyen? A kávé+narancs ízkombó kellemesen frissítő, izgalmassá és gyümölcsösebbé teszi az italod – főleg, ha alternatív módszerekkel készíted azt. Vannak már előre elkészített ízesített Nespresso kapszulák, ott a mogyoró kávé (és a dohány és a bourbon) a Freiben, de itt valami másról van szó.

Most a frissen pörkölt, kézműves kávéd elkészítéséhez adunk pár tippet, V60 eszközre.

Hozzávalók

 • 15 gramm frissen őrölt,
 • filter profilú (világos pörkölésű)
 • kézműves kávé
 • kávévíz, szűrt víz, legrosszabb esetben szénsavmentes ásványvíz (de semmiképp sem csapvíz)
 • egy V60
 • egy vízforraló (legjobb esetben hattyú nyakú kanna)
 • egy grammos mérleg
 • és ugye egy bio narancs.

Előkészület

A szokásos körök: szerezd be a kávét, őröld le V60-ra, hiszen fontos a jó szemcseméret. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközbe milyen finomságú kávé kerül: a V60-hoz a közepesen durva kávéőrlemény illik. 

Ha nincs lehetőséged őrlésre, akkor kérd meg a közeli kávézót, hogy segítsenek benne. 

Forrald fel a vizet, majd hagyd “pihenni” egy kicsit: kb. 90-92 fokos vízzel készítsd majd el az italod. Közben tedd a V60-at egy kancsóra, vagy nagy pohárra, amibe csepeghet majd a kávéd, és tedd bele a filterpapírt, majd azt a forró vízzel óvatosan nedvesítsd át.

Öntsd ki a felesleges vizet a kancsó aljából, majd helyezd egy grammos mérlegre. Adagolj ki 15 gramm kávét, ezt fogjuk majd különböző módszerekkel felönteni 240 gramm vízzel (1:16 arányban – tehát egy gramm kávéhoz 16 gramm vizet javaslunk).

Háromféle módon teszteltük a narancsos kávé ízét:

 • először az őrleményre tettünk egy narancskarikát, hogy azon keresztül folyjon át a víz az őrleményre
 • aztán nem narancskarikát használtunk, hanem reszelt narancshéjjal kevertük az őrleményt
 • végül pedig egy narancskarikát tettünk a kancsó aljába, és arra csepegett rá a kávé.

Mindegyik esetben ugyanazt a receptet követtük:

 • 15 gramm kávé
 • blooming 40 gramm vízzel
 • 30 másodperc után még 100 gramm víz
 • 30 másodperc után még 100 gramm víz

Ha még nem mozogsz annyira otthon a V60-al való kávékészítésben, vagy nem tudod mi az a blooming, akkor olvasd el a kapcsolódó cikkünket!

Narancsos kávé, narancsos toppinggal

Igazából ezt a módszert is kétféleképpen próbáltuk ki. Először már a blooming előtt rátettük a narancskarikát az őrleményre, így viszont a narancs már előre átnedvesítette a kávét, és jóval lassabban folyt át rajta a víz.

Kávé és narancs egyvelege

Másodszor pedig a blooming után helyeztük a narancskarikát az őrleményre. Fontos volt egyébként a megfelelő méretű narancs kiválasztása is, hiszen ha túl kis narancsot használtunk, akkor nem a narancs közepén folyt át a víz, hanem felöntés után túlcsordult a narancs peremén, így inkább a kávéágyunk szélét terhelte csak a víz.

A végeredmény egy kellemes ízvilágú, izgalmas kávé lett, viszont közben rengeteg tényezőre kellett figyelni, illetve mivel a víz is sokkal lassabban folyik át a narancs miatt, ezért nehéz tartani a 30 másodpercenkénti felöntést. 

A kávé és a narancshéj

A második próbálkozás során nem is használtuk a narancs gyümölcshúsát, csak a héját. Ezt apróra reszelve a kávéőrleményhez kevertük, körülbelül 2-3 grammot.

Gyümölcsös kávéíz

Az eredmény: erősen narancsos ízjegyek, szinte túlságosan is. Ezt lehet, hogy a narancs mennyiségének csökkentésével kiküszöbölhető, de tény, hogy a narancshéjból sokkal intenzívebb narancsíz nyerhető ki.

Külön kiemelnénk azt is, hogy ebben az esetben volt a legerősebb illat az ital elkészítésekor – viszont nem a kávé, hanem a narancs dominált.

A gyümölcsre csepegtetett kávé

Ebben az esetben az üvegkancsó aljába tettünk két gerezd narancsot, majd arra csepegett rá a kávé. A készítés folyamata így ugyanaz volt, mint lenni szokott. 

Narancsos kávé recept otthonra

A végeredmény: a kávé íze dominál, viszont a narancs enyhe ízjegyei, gyümölcsössége, frissítő illata remekül visszaköszön a kávéban. 

Narancsos hidegkávé (cold brew)

Plusz egy recept: hogyan készíts narancsos cold brewt? Először is végy egy cold brew készítő eszközt, majd 20 gramm kávét 400 milliliter vízzel helyezz a hűtőbe 10-12 órára.

Itt szintén két opciód van:

 • a narancsot a kávéval együtt teszed hűtőbe,
 • vagy utólag adod hozzá a kész hidegkávédhoz.

Ha az első opciót választod, talán még fontosabb, hogy bio narancsot használj, és mosd is meg előtte, hiszen órákon át a kedvenc kávéddal fog együtt ázni.

Melyik a legjobb narancsos kávé recept?

Mindig azt mondjuk: mindenki úgy igya a kávéját, ahogy neki a legjobban ízlik. A fenti lehetőségek közül bármelyiket kipróbálhatod – sőt, játszhatsz az arányokkal. Variáld a kávé, a narancs és a víz mennyiségét, úgy, ahogy neked tetszik.

A szubjektív verdiktünk viszont az, hogy a legjobb kávét akkor kaptuk, amikor narancsra csepegtettünk. Elkészítése is ennek a legegyszerűbb, illetve így maradt meg leginkább az eredeti kávé íze, ami mellé a narancs csak kellemes kiegészítésként társult. 

Cold brew esetén mi azt preferáljuk, ha a narancs a kávéval együtt ázik, viszont nagyon kis mennyiséget, egy vékony szeletet adunk csak az eszközbe, hogy a narancs csak megérintse az ízvilágot – de ne vegye át az uralmat.

Van egy jó recepted? Oszd meg velünk Messengeren! Ha pedig nem világos, írj nekünk, és baristánk válaszol Neked.

Tartalom

Még több

Frissen pörkölve

a tea hatása

A tea hatása a szervezetünkre

A koffeinnek és az antioxidánsoknak hála a tea hatása rendkívül kedvező a szervezetre. Miért éri meg teát fogyasztani, és mik a mellékhatások?

tea fajták

A legismertebb tea fajták

… Neked szálas tea nekem filteres – milyen tea fajták léteznek, és mi a különbség közöttük? Ízek, hatások, előállítási módok.