Organikus kávé jelentése – mi az és hogyan hat?

Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

organikus kávé
Vannak olyan kávék, amelyeknek a csomagolásán az alábbi felirat látszik: hitelesített organikus kávé. De mit is jelent ez, mitől más ez a kávé mint a többi? Egészségesebb? Finomabb? Részletek.

Mi az az organikus kávé?

Minden hitelesített organikus kávé olyan ültetvényről származik, amelyet műtrágyától, növény- és rovartírtó használatától mentes ültetvényen termesztettek. Ezek meglétét és szabályosságát harmadik szervezetek ellenőrzik – kb. úgy kell elképzelni, mint egy HACCP engedélyeztetést. A szabályok eléggé szigorúak, nem egyszerű elnyerni ezt a minősítést.

A fogyasztói társadalom azonban változik, és egyre inkább hajlandó kifizetni azt a plusz párszáz forintot bolygónk védelme érdekében – tehát egyre inkább a bio kávét termesztőknek áll a zászló!

Elvárások:

  • a kávécserjék mellett ún. kísérőnövények termesztése is folyamatos a biodiverzitás fenntartása érdekében. Sokszor gyümölcsfákat ültetnek a kávésorok közé, hogy ezt biztosítsák!
  • a kávéfarmok mindent újrahasznosítanak (a trágya nagy százalékát sokszor maga a felhasználatlan gyümölcshús adja a magok kinyerése után)
  • a trágyák, komposztok összetevőinek legalább 95%-a organikus, míg a
  • állatok és növényi kártevők ellen sem használhatók mesterséges permetszerek.

Az organikus kávé hatása

Az organikus kávé hatása nem különbözik a hagyományos kávéétól, de jótékony hatásai erősebbek, míg esetleges káros hatásai mérsékeltebbek. 

Az ellenőrzött kávéültetvényekről származó kávé több betegség (pl. Alzheimer, Parkinson, 2-es típusú cukorbetegség) megelőzésére szolgál, emellett pedig serkentheti az agyműködést, és támogatja az egészséges emésztőrendszert és a májat, sőt, az epekő kialakulásának kockázatát is mérsékeli.

A bio kávé tehát mindenképpen egészségesebb – az viszont nem biztos, hogy finomabb is, de legalább tudjuk, hogy nem tartalmaz mesterséges színezéket, sem ízfokozókat, adalékanyagokat.

Szemes és instant organikus kávé

A szemes kávék közül egyre több a vegán kávé, az instant- és kapszulás kávékínálatra viszont még egyáltalán nem jellemző az, hogy egy kávé organikus legyen.

Nem is meglepő – a kapszulák egyébként is környezetszennyezőek a rengeteg keletkező hulladék miatt, miközben a kávékapszulák újrahasznosítása nem történik meg, az újratölthető kapszulák használata pedig nem elég elterjedt..

Nemrég viszont piacra került egy Nespresso kapszula, a Peru Organic, ami megfelel minden feltételnek. A limitált kiadású kapszula nem biztos, hogy sokáig marad a kínálatban, kóstold meg mielőbb, ha a kávékapszulák híve vagy!

Tartalom

Még több

Frissen pörkölve