Török kávé készítése otthon + Recept

Egy fancy kávékészítési forma, amit muszáj egyszer kipróbálnod!
Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

török kávé készítése otthon, dzsezvával

Láttad az itallapon, hogy kapható török kávé, de fogalmad sincs, mi az? Netán pont egy kávézó pultja előtt állsz, és keveredtél ide? Vagy élsz-halsz a török kávéért, és most jött az elhatározás, hogy elkészítsd otthon? Bármi is az igazság, segítünk: hogyan készül a török kávé, milyen eszközök kellenek hozzá, és mi a titkos recept – cukor nélkül?

Cikkünk megírásában partnerünk, Hajdú Bazsi kávéspecialista és pörkölőmester segített, ha tetszett az írása, kövesd be Instagramon!

Mi az a török kávé?

A török kávé (törökül: türk kahvesi) egy tradicionális metódus, amelyben szűrés nélkül készítjük és fogyasztjuk az italunkat. Az elkészítéséhez szükség van pár dologra, de szerencsére ezeknek beszerzése nem okoz különösebb nehézséget. Először is egy speciális edényt, úgynevezett dzsezvát vagy ibriket keressünk, amely az elkészítésre szolgál. 

Mivel a török kávézásnak van egyfajta szertartás jellege, ezért érdemes minden, a készletbe tartozó tárgyat beszerezni, értve ezalatt a réz tálcát és porcelán csészéket, amelyek szintén rézből készült tartókba kerülnek, hogy védjék a kezünket a hőtől. 

Bolhapiacokon nagy valószínűséggel hiánytalan szettekre akadhatunk. Keleti élelmiszerboltokban pedig nagy bizonyossággal találunk megfelelő finomságra őrölt kávét az italunkhoz. Amennyiben specialty kávéból készítenénk, érdemes beszerezni egy mérleget és egy kézi vagy elektromos őrlőt a háztartásunkba vagy a kedvenc kávézónk baristájától segítséget kérni.

A hagyományos török kávét cukorral készítik és szolgálják fel. Több ország is sajátjának érzi ezt a fajta elkészítési módot és ennek megfelelően picit eltérően is készítik. Érdemes otthon kísérletezni és megtalálni azt a módszert és ízvilágot, amely a személyes ízlésünknek legjobban megfelel.

Dzsezva, a török kávéfőző

Egy török kávé szett meghatározó eleme a dzsezva, egy szép, különleges, török kávéfőző. Egy hagyományos dzsezva (vagy törökül: ibrik) kézzel készített, belseje ónozott, kívül pedig réz borítja.

Milyen egy török kávéskészlet?

török kávéfőző szett: dzsezva, ibrik, csészék

Ahogy a kép is mutatja: a török kávéskészlet díszes, rézből vagy porcelánból készült, általában kézzel festett, tarka színekben pompázik. Ezekből fogyasztva válik csak igazán autentikussá a kávéd!

Török kávé készítése – Recept

A török kávé elkészítésének több módja is van, attól függően, hogy a tradícionális vagy az újhullámos verziót szeretjük jobban.

Amennyiben a hagyományos, igazi török kávét preferáljuk, abban az esetben minél finomabb, púder apróságú őrleményre van szükségünk. 

Török kávé, cukorral

  1. Először őrölt kávét és egy kis kanál cukrot helyezünk a dzsezvába, amelyre vizet öntünk. Igen, ebben az esetben a kávét és a cukrot együtt főzik! Fontos, hogy a víz az ibrikünk “nyakáig” érjen, hogy legyen helye melegítés közben. Ebben az esetben tradícionálisan háromszor főzik fel, amely annyit jelent, hogy amikor elkezd a kávénk feljönni, felhabzani, levesszük a tűzről egy pillanatra, mielőtt kifutna. 
  1. Ezután ezt a folyamatot még két alkalommal megismételjük. Végül óvatosan a csészénkbe öntjük a kávét, figyelve arra, hogy a zacc nagy része a dzsezvában maradjon. Ezzel a recepttel a klasszikus török kávé ízt kapjuk.

A hozzáadott cukor mennyiségétől függően a törökök is máshogy nevezik az így készített kávéjukat. Törökül: şekerli, orta şekerli, vagy çok şekerli névvel illetik a kevés, közepes, vagy sok cukorral készült török kávét (ez általában az egy, két, vagy három kockacukrot jelenti).

Elkészítés cukor nélkül

Ha szeretjük a specialty kávét, de izgalmasnak találjuk ezt a fajta elkészítési módot, abban az esetben a púdernél durvább, de a presszónál finomabb szemcseméretű őrleményre lesz szükségünk. 

Itt érdemes mérleget használni és 1:10 vagy 1:8 arányban készíteni az italunkat, ízléstől függően. A cukor ebben az esetben a polcon marad, hiszen a kávénk ízeit szeretnénk maximálisan kiélvezni. 

  1. A szűrt vizet felmelegítjük legalább 60 fokosra, hogy ne kelljen túl alacsony hőmérsékletről felmelegíteni, ez épp amiatt fontos, mint a kotyogós esetében, nem szeretnénk megégetni a kávénkat. A melegedő vizet a tűzhelyre helyezzük, majd belekanalazzuk az őrleményt és óvatosan elkeverjük. 
  1. Figyelünk, hogy olyan erősségű lángot válasszunk, hogy ne legyen túl gyors a kivonatolódás. Amikor a kávé elkezd feljönni, elzárjuk a lángot és 2-3 percre félretesszük a dzsezvát, így az őrleménynek van ideje leülni az ibrik aljába. 
  1. Ezután a csészébe öntjük és élvezzük a termőterület és a feldolgozás adta finom ízeket. 

Amennyiben félünk a zacctól, de ez a fajta testesség kedvünkre való, egy aeropressen átszűrhetjük az elkészült italt. De egy jó török kávé pont attól jó, hogy autentikusan van elkészítve 😉 

Még jobban elkezdett érdekelni a téma? Csekkold egy ibrik-világbajnok angol nyelvű weboldalát: https://www.specialtyturkishcoffee.com/

Ha pedig még több kávés tartalomra vágysz, nézz rá a blogunkra!

Még több

Frissen pörkölve

kávépörkölés folyamata

A kávépörkölés folyamata és titkai

Vendégcikk – a tartalom Balázsnak, a Roastopus pörkölőmesterének hála született meg. Érdekes történet arról, hogy milyen módszerrel kerül kedvenc kávénk a csészénkbe.

Shopping Cart