Így készül a V60 kávé otthon, barista módra

Olesnyák Beni

Olesnyák Beni

A KoffeinBox baristája

V60 kávé, felöntés
Végy egy Hario V60 eszközt és készítsd el életed legjobb kávéját: vagyis fejlődj napról napra. Tippek és V60 kávé recept home baristáknak!

Végy egy Hario V60 barista eszközt és készítsd el életed legjobb kávéját: vagyis fejlődj napról napra. Tippek és V60 kávé recept a KoffeinBox-tól és Hernyák Gábortól, home baristáknak!

Annyi érdekes és sokszínű módot biztosítanak a kávékészítéshez az alternatív kávés eszközök, hogy létrehoztak egy úgynevezett Brewers Cup versenyt. Ezen a versenyen a brewerek (így hívják a filter kávé készítéssel foglalkozó baristákat) egy adott kávét készítenek brew formában, amiből egyszerre 3-at is el kell készíteni a lehető legprecízebben.

KoffeINSIGHT

Brew kávé = filterkávé

Mi az a Hario V60?

A Hario V60 az egyik legnépszerűbb filterkávé készítő eszköz, anyagát tekintve lehet üveg, műanyag, rozsdamentes acél vagy akár kerámia is. A lényeg, hogy a tölcsér 60 fokos szögben szűkül, és az alján lévő lyukon keresztül csepegteti le az őrleményen átfolyt kávét.

Gábor nemrég összehasonlította az üveg és a műanyag V60 közti különbséget.

Hasonló eszközök még a Kalita és a Melitta, amik annyiban különböznek, hogy kicsit más a formájuk, ezáltal más méretű az aljukon lévő nyílás is. 

A kávékészítés lépései V60-al

A kávé elkészítésének pontos lépései vannak amiket célszerű betartani, ha finom kávét szeretnél fogyasztani. Sőt! Érdemes lejegyzetelni is, hogy miként készítetted a kávédat, így később finomítani tudsz a recepten, saját ízlésed alapján. 

0. lépés: a kávé beszerzése és őrlése

Ha filterkávét készítesz, érdemes a világosabb pörkölésű kávék közül választanod, melyek általában lágyabb, gyümölcsösebb ízvilágot képviselnek. Előző cikkünkben részletesebben írtunk a filterkávéról.

Fontos, hogyha magadnak őrlöd a kávét, akkor a V60-ba enyhén durvára kell őrölni a szemeket. Ha nem vagy biztos magadban, kérd meg a közeli kávézót, vagy ahonnan a kávét vásároltad, hogy őröljék le neked a kávészemeket. Meg fogják kérdezni, hogy milyen eszközt használsz, és olyanra fogják őrölni, ami Neked kell.

Szerintünk jobb egy jól, előre leőrölt kávé, ami nem is teljesen friss (pár napos), mint egy friss, de rosszul őrölt kávé.

Vízforralás

Először forrald fel a kávévizet – a pörköléstől függően érdemes változtatni a víz hőfokán. Amennyiben világos pörkölésű kávét használunk 90-95 fok között érdemes “brewolni. Ugyanakkor ha sötétebb pörkölésű kávét használsz, akkor 90 fok alatti vizet érdemes melegíteni.

Előkészítés

Használj egy grammos mérleget, majd arra helyezd rá a szervert (szervernek hívjuk azt a kancsót, a kedvenc bögrénket, vagy akármit, amit a V60 alá teszünk, hogy abba csepegjen a kávé.)

Hajtsd meg a szélénél a filterpapírt és helyezd bele a tölcsérbe. Ha felforrt a víz, nedvesítsd át a filterpapírt a forró vízzel. Ilyenkor ez a víz lecsepeg a szerverbe: ürítsük ki, hogy ne vizezze feleslegesen a kávénkat. Ez fontos, különben a papír íze is belekerül a kávédba.

Adagolás

Öntsd bele a kávét, az adagját pedig pontosan mérd ki a mérlegen.  Ez recepttől függően lehet 15, 18, 20 gramm. A cikk alján megtalálod Gábor receptjét 😉 

V60 kávé adagolás

Home baristáskodás

Ezután kezdődhet a kávé brewolás/készítés/főzés. Indíts el egy időmérőt, stoppert, és spirál alakban kezdd el a vizet ráönteni a kávéban. Lassú mozdulatokkal, belülről kifelé körözz, és vékony vízsugárral dolgozz, hogy ne öntsd hirtelen túl sok vizet a kávéra. 

Ha túlságosan nagy lendülettel dolgozol, az olyan, mintha slaggal öntöznél max erősségen. Az a cél, hogy a kávé szépen átázzon, és ne üljön ki a V60 oldalára.

Az első szakaszt bloomingnak hívják. A blooming, azaz a virágoztatás az a folyamat, mikor a kávékészítés legelején kb. kétszer annyi vizet öntünk a kávéra, mint amennyi a kávé tömege. Tehát például a 15 gramm kávéra legalább 30 gramm vizet önts, majd hagyd 30 másodpercre “virágozni”. 

Nagyszerű illatokat fogsz érezni. Ennek a fázisnak a lényege, hogy nedvesítsük át az egész kávéágyunkat. A kávéban rejtőzködő gázok a víz hatására buborékok formájában elkezdenek a felszínre jönni – ilyenkor van a legintenzívebb illata a kávénknak a brew-olás során.

V60 kávé blooming

A bloom után pedig lépcsőzetesen vagy egészben is hozzáadhatod a maradék vízmennyiséget. Célszerű továbbra is mérlegen tartanod az eszközt, hogy pontosan nyomon tudd követni, mennyi vizet használsz a kávékészítéshez. 

Ha az összes vizet ráöntötted, várj addig, amíg teljesen eltűnik a víz a tölcsérből. Ha ez megtörtént, állítsd le a stoppert. Eddig tartott az egész!

Kávévíz

Tudnod kell, hogy  a kávé 98%-a víz, szóval nagyon fontos, hogy milyen vizet használunk. Az ásványi anyagban gazdag vizek és a desztillált víz sem a legmegfelelőbb a feladatra. Valahol a kettő között van a megoldás, mind PH értékben, mind ásványi anyag mennyiség értékben. Szerencsére van a boltokban is megtalálható víz “Norda”, aminek az összetétele tökéletes a feladatra. 

Ha viszont nem vagy ennyire hardcore kávéfogyasztó, vagy nem találod meg a Nordát, akkor egy magnéziumos, szűrt víz is megfelel a célra. Az a lényeg, hogy messziről kerüld a csapvizet: hidd el, egy-két filterkávé elfogyasztása után már Te is azonnal meg fogod érezni, melyik készült csapvízből, és melyik nem.

Gábor kedvenc V60 kávé receptje

Kávé mennyisége: 15 gramm 
Őrlemény: durva
Vízmennyiség: 250 gramm
Víz hőmérséklete: 92 fok
Elkészítési idő 3:30 és 4:30 között

Gyakorlatilag 5 felöntésről van szó, 45 másodpercenként.
Először a 15 gramm kávét felöntöm 50 gramm vízzel – bloom
45mp-nél felöntöm 50 gramm vízzel,
1:30-nél felöntöm 50 gramm vízzel,
2:15-nél felöntöm 50 gramm vízzel,
3:00-nél felöntöm 50 gramm vízzel,
legkésőbb 4:30-nál elkészül az ital.

Ugye, nem is olyan nehéz?

Tartalom

Még több

Frissen pörkölve